Tuesday, January 11, 2011

ΑΥΞΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΜΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΥΞΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
Αυτή η αρρώστια είναι πολυπαραγοντική και ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί προάγεται σιγά-σιγά και πολλές φορές κανείς δεν το αντιλαμβάνεται έγκαιρα ιδιαίτερα όταν η αύξηση του ύψους του παιδιού δεν είναι εμφανής ότι υπολείπεται. Πέρα από την αύξηση υπάρχουνε παράλληλα η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων από τον οργανισμό, η απώλεια ηλεκτρολυτών και νερού, μεταβολική οξέωση που πολύ συχνά συνοδεύεται και από αναιμία και η νεφρική οστεοδυστροφία καθώς και πολλές φορές υπολειπόμενη διανοητική ανάπτυξη.
Όπως είπαμε το ιδιαίτερα δύσκολο στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα συμπτώματα αυτά έχουνε πολύ αργή πορεία και αν οι γονείς δεν είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί σε ορισμένες περιπτώσεις που αυτά δεν είναι τελείως εμφανή προκειμένου να τα πούνε στον παιδίατρο αναπτύσσονται σε μόνιμη και χρόνια κατάσταση η οποία όταν πλέον φτάσει σε ένα σημείο να διαβαστεί τότε είναι πλέον και αργά να γίνει κάτι.
Άρα προσέχουμε εδώ πέρα πολύ τακτικά σε όλα τα παιδιά την νεφρική λειτουργία, το ύψος και την θερμιδική πρόσληψη.
Σε περίπτωση που υπάρχει υπολειπόμενη ανάπτυξη καταφεύγουμε τότε στις αυξητικές ορμόνες οι οποίες είναι διαφόρων ειδών κατά περίπτωση.

No comments:

Post a Comment

Δημοφιλή άρθρα