Tuesday, October 5, 2010

ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΗ ΔΥΣΤΟΝΙΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ ΜΥΩΝ Η ΟΜΑΔΑΣ ΜΥΩΝ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΔΥΣΤΟΝΙΕΣ. ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΑΘΩΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΗ ΔΥΣΤΟΝΙΑ.Χαρακτηρίζεται η ασθένεια αυτή κυρίως από το συνεχές κλείσιμο των οφθαλμών.
Το φαινόμενο αυτό το ονομάζουμε βλεφαρόσπασμο και με τον καιρό συνεχίζεται σαν μια σύσπαση του στόματος της κάτω γνάθου και της γλώσσας. Όταν συμβαίνει αυτό μιλάμε για στοματογναθική δυστονία. Συνήθως αυτό παρουσιάζεται ύστερα από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Κάτι που συμβαίνει πολύ τακτικά σε παιδιά μπορεί να είναι παροδικό αλλά μπορεί να είναι και εξελίξιμο.
Οπωσδήποτε εάν κάνει την εμφάνιση του πάνω από 5-6 φορές θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί να διευκρινιστεί και ίσως ακόμη και να θεραπευτεί. Συνήθως στις δυστονίες κανείς θα πρέπει να δρα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα διότι η εξέλιξις ισχυροποιεί και κατά κάποιο τρόπο «εγκαθιστά» πιεστικά τα συμπτώματα.
Το ευχάριστο είναι ότι πολύ τακτικά αυτά τα συμπτώματα με μια ελαφριά φαρμακευτική αγωγή κυρίως του τύπου των φαινοθειαζενών υποχωρούν και το παιδάκι έχει την ησυχία του διότι εάν εξακολουθήσουν σιγά-σιγά του δημιουργούνε κοινωνικά κόμπλεξ με όλες τις συνέπειες που υπάρχουν.

No comments:

Post a Comment

Δημοφιλή άρθρα