Friday, October 23, 2009

Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ


ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. ΑΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΞΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.Καλλιτεχνικές ικανότητες, εξαιρετική όραση και υπέρμετρες μαθηματικές ικανότητες έχουν την ρίζα τους στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.
Γλωσσική ευφράδεια, αναγνώριση συμβόλων και λογική είναι η «υπόθεση» του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου που για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως επικρατών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αρκετούς ανθρώπους που έχει βλάβες το δεξί ημισφαίριο η ζωή συνεχίζεται κανονικά ενώ στην περίπτωση που θα προσβληθεί το δεξιό, ακόμη και σε μικρής έκτασης ανάλογες βλάβες, τότε τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.
Έτσι λοιπόν στα μικρά παιδιά όταν εμφανίζεται η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των δυο ημισφαιρίων του εγκεφάλου προκύπτουν διάφορες κλινικές εικόνες π.χ. διαταραχές του αριστερού φέρνουν δυσκολίες του λόγου, διασπασμένη λογική ή και ταραγμένο ειρμό σκέψεων.
Αντίθετα διαταραχές του δεξιού ημισφαιρίου αφήνουν υπόλοιπο σε «καλλιτεχνικές» εκδηλώσεις, κατάθλιψη και οπτική αντίληψη.

No comments:

Post a Comment

Δημοφιλή άρθρα