Monday, November 1, 2010

Η ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ HASHIMOTO ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ.Η κατάσταση αυτή στην παιδική ηλικία μπορεί να αρχίσει από την ενδομήτρια ακόμη και νεογνική ηλικία με τρομερές επιπτώσεις στην ωρίμανση του εγκεφάλου στην πνευματική και διανοητική ανάπτυξη.
Συνήθως αυτά που την συνοδεύουν είναι η καθυστέρηση της σωματικής αύξησης και επιβράδυνσης όλων των ζωτικών λειτουργιών. Μάλιστα η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει ακραίες περιπτώσεις και συνέπειες με την πρόοδο της ηλικίας έτσι ώστε το παιδί να αδυνατεί ακόμη και να παρακολουθήσει το σχολείο ή ακόμη να μιλήσει ή να κινηθεί σωστά.
Η επέμβαση σε αυτές τις καταστάσεις πρέπει να είναι άμεση και να γίνεται η χρήση όλης της διαγνωστικής γκάμας των εξετάσεων προκειμένου να πιστοποιηθεί η εγκεφαλοπάθεια hashimoto σε αυτήν την ηλικία.
Καθυστερήσεις με την πάροδο του χρόνου δημιουργούν τεράστια προβλήματα έτσι ώστε μπορούν να φτάσουν σε σημείο που να μην είναι ανατρέψιμη η όλη διαδικασία.
Οι γιατροί δεν πρέπει να «πελαγοδρομούν» στο αν και πότε θα αρχίσουν την θεραπεία η οποία πρέπει να είναι άμεση χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και με την δυνατότητα της συνεχούς επιτήρησης.
Είναι μια αρρώστια που πριν εξελιχθεί σε εγκεφαλοπάθεια υπάρχει περίπτωση να την σταματήσουμε και να την ανατρέψουμε.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ο διεξοδικός έλεγχος. Έτσι λοιπόν όταν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα για τα παιδιά τότε ισχύει το ιατρικό ρητό, «καλύτερα δέκα εξετάσεις παραπάνω παρά μια λιγότερη».

No comments:

Post a Comment

Δημοφιλή άρθρα