Tuesday, November 23, 2010

ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΟΥΣ;

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΑΝ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝΕ Π.Χ. ΓΛΥΚΑ.
Σε πειράματα που έγιναν από το κέντρο έρευνας συμπεριφοράς στην Ζυρίχη έγιναν παρατηρήσεις κατά πόσο μικρά παιδιά θέλουν να μοιράζονται τα γλυκά που τους προσφέρονται με συνομηλίκους τους.
Δίχρονα λοιπόν παιδάκια μοιραζόντουσαν δύσκολα τις καραμέλες μέχρι την ηλικία των 2 ετών και αν τυχόν έδιναν προσπαθούσαν να την ξαναπάρουν πίσω.
Εάν πάλι επαναλαμβάνονταν το πείραμα σε παιδιά μέχρι 4 ετών τότε πλέον δίνανε τα μισά χωρίς να τα διεκδικήσουν πίσω.
Άνω των 6 δίνανε πάνω από 65% με ιδιαίτερη χαρά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουμε συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς εγωισμό αλτρουισμό σε παιδιά ανάλογα με την ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα πίσω κρύβεται μια γονιδιακή και εξελικτική ανάπτυξη η οποία περνάει και στην εφηβεία και στην ενηλικίωση. Όπως έδειξαν παρόμοιες έρευνες σε ανήλικους το δείγμα συμπεριφοράς ήταν πανομοιότυπο με αυτά τα παιδιά της τρίτης ομάδας δηλαδή των 6 ετών. Υστέρα από όλα αυτά πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο αλτρουισμός και ο εγωισμός έρχονται με την γέννα του ανθρώπου στην ζωή και απλώς διαμορφώνονται προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα με το περιβάλλον που ζει ο καθένας κατά ελάχιστο ποσοστό.

No comments:

Post a Comment

Δημοφιλή άρθρα