Tuesday, March 2, 2010

ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΞΥΣ Η ΧΡΟΝΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ ΠΟΥ ΞΥΠΝΑΕΙ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ.
Βέβαια οι παιδίατροι όπως όλοι οι γιατροί έχουν διάφορα σημεία κλειδιά για να χαρτογραφούν ανάλογα τον πόνο και να ξεκινούν άμεση αγωγή π.χ. σε στομαχόπονο, κρυώματα, χτυπήματα κ.λ.π.
Αυτό αποτελεί μόνο περίπου το 20%-30% των περιπτώσεων των παιδικών επώδυνων διαταραχών. Η μεγάλη πλειοψηφία των καταστάσεων και των συνδρόμων πόνου στα παιδιά είναι εγκεφαλικής δυσλειτουργίας και χρειάζεται μεγάλη διαγνωστική προσπάθεια για να εντοπιστούν.
Βέβαια τα βασικά επίπεδα της διαφοροδιάγνωσης τους είναι δύο : είναι οι αλγουποδοχείς, ο σωματοαισθητικός φλοιός και δύο κόμβοι του νευρικού συστήματος που ο ένας είναι ο νωτιαίος μυελός και ο άλλος το στέλεχος του εγκεφάλου.
Το στέλεχος του εγκεφάλου προκαλεί στα παιδιά πόνους που προέρχονται από την περιοχή της κεφαλής ενώ ο νωτιαίος μυελός μαζεύει τους πόνους από την περιφέρεια. Όλοι οι συνδυασμοί οι οποίοι μπορούν να παίζουν έναν ρόλο και στα παιδιά είναι πάρα πολλοί ανάμεσα σε αυτά τα σημεία μπορούν να γεννήσουν και ένα διαφορετικό σύνδρομο πόνου.
Έτσι λοιπόν όταν έχουμε κάποια συχνά αναφορά παραπόνων από παιδιά για πόνους πρέπει πάντα να ακολουθείται μια εκτεταμένη νευρολογική και εγκεφαλογραφική εξέταση.

No comments:

Post a Comment

Δημοφιλή άρθρα