Friday, December 11, 2009

ΚΡΑΝΙΑΚΑ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ (ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥΔΙΨΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΟΥΡΙΑ. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΤΥΧΟΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΠΟΙΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ.
Ο άποιος διαβήτης είναι όπως λέει η λέξη, διαβήτης με αυξημένη γλυκόζη στο αίμα όχι όμως στα ούρα. Το πρόβλημα όταν παρουσιάζεται λοιπόν έτσι και γίνεται γρήγορη διάγνωση από τον γιατρό πιστοποιείται κυρίως με την μαγνητική τομογραφία του κρανίου (το συμβάν) και λαμβάνονται ανάλογα μέτρα.
Εκείνο που ιδιαίτερα πρέπει να ανιχνευθεί είναι η αντιδιουρητική ορμόνη και όσο γίνεται γρήγορα μετά από το τραύμα. Λόγω της δύναμης και της περιστροφής του τραύματος που πολλές φορές μπορεί να είναι επιπόλαιο π.χ. στο ποδόσφαιρο έχουμε διαταραχή του μίσχου της υπόφυσης από τον υποθάλαμο με αποτέλεσμα να μην εκκρίνεται η αντιδιουρητική ορμόνη (βαζοπρεσσίνη) στα επίπεδα που πρέπει.
Τα νεαρά παιδιά παρουσιάζουνε πέρα από την πολυουρία και την πολυδιψία, πονοκέφαλο, πυρετό, εμετό λόγω της συσσώρευσης υγρών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Άρα μετά από κάθε κρανιοεγκεφαλική κάκωση η απλό χτύπημα του κεφαλιού είναι καλό στα παιδιά να προσδιορίζουμε και τα επίπεδα της βαζοπρεσσίνης στο αίμα έτσι που να δούμε μην τυχόν υπάρχει η δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την περίπτωση βραδέως αναπτυσσομένου άποιου διαβήτη.

No comments:

Post a Comment

Δημοφιλή άρθρα