Wednesday, December 9, 2009

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ.
Μελέτες έχουνε δείξει ότι παιδιά μεταξύ 12 και 17 ετών υποφέρει από 3% έως 10% από κατάθλιψη. Σε παιδιά κάτω των 10 ετών εμφανίζεται η κατάθλιψη από 0,5% έως 2,5%. Παιδιά και έφηβοι όλο και τακτικότερα εμφανίζουν μια διάθεση για θλίψη, δάκρυα, αντίδραση, επιθετικότητα και άγχος. Τα παιδιά όλο και περισσότερο χάνουν το ενδιαφέρον τους για πράγματα που για αυτά ήταν πάρα πολύ πολύτιμα στο παρελθόν. Δεν ενθουσιάζονται με τίποτα, έχουν έντονα αισθήματα απαξίωσης, ενοχής και κινδύνου. Μερικές φορές ο κίνδυνος οδηγεί σε ακαταλόγιστους φόβους σε ότι αφορά την επιβίωση αλλά και απέναντι σε αντικείμενα, ζώα και ανθρώπους η πολύ περισσότερο σε μεγάλες καταστροφές.
Στο σχολείο βλέπουμε τα παιδιά λιγότερο δραστήρια λιγότερο σκεπτόμενα με έντονες τάσεις αφηρημάδας εγκαταλελειμμένα από κάθε ενδιαφέρον, κλεισμένα στο δωμάτιό τους να βλέπουν τηλεόραση αντί να έχουν κοινωνικές δραστηριότητες. Πρόκειται ουσιαστικά για φαινόμενο με αυξημένες τάσεις και πρέπει εάν διαπιστωθεί από τους γονείς το γρηγορότερο να οδηγούνται σε ιατρική συμβουλή για την αντιμετώπιση τους.

No comments:

Post a Comment

Δημοφιλή άρθρα