Wednesday, May 27, 2009

ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


ΤΑ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΞΕΝΟΙΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.Ο εθισμός στην τηλεόραση φέρνει αποστροφή για το διάβασμα και την παραγωγική σκέψη. Δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής απομόνωσης και διογκωμένης κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη αυτή έχει την βάση της στο ότι η εικόνα «σπρώχνει» έξω από τον εγκέφαλο στην συνδυαστική σκέψη και την παρόρμηση για δημιουργία.
Μέσα από αυτήν γενικευμένη τηλε-εξάρτηση, ξεπηδά ένας δευτερογενής εθισμός. Αυτός των παιδιών για τα τηλεπαιχνίδια. Μέχρι εδώ βέβαια είναι η ευθύνη των καναλιών και των γονιών που επιλέγουν τον τρόπο ψυχαγωγίας των νεοσσών τους.
Πρέπει όμως εδώ να δοθεί και να υπογραμμισθεί η πληροφορία ότι τα
βίντεοπαιχνίδια, ο τρόπος διεξαγωγής τους και το περιεχόμενό τους εθίζουν κυρίως το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου και προάγουν βίαια ένστικτα.Που με την σειρά τους δημιουργούν ένα δυναμικό πράξεων μιμητικής βίας παρόμοια με αυτή.
Αυτό το δυναμικό μένει «κρυμμένο» από την καθημερινότητα και ξεσπάει με μια μορφή βίας ξαφνικά όπως η έναρξη του βιντεοπαιχνιδιού.

No comments:

Post a Comment

Δημοφιλή άρθρα